Ifonka
adipeksiara
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 12:06, 06 Kwi 2008 Temat postu: Dieta Białkowa ... |
|
|
Witam, wstawiłam tę dietę bo kilka osób prosiło mnie o o wytyczne dotyczące diety biełkowej. Zebrałam więć trochę informacji i wklejam je żebyście mogły zorientować się o co w niej chodzi albo wynudzić się podczas czytania hihihi
Wysokobiałkowa dieta, jak wskazuje sama nazwa - polega na dostarczaniu organizmowi dużych ilości białka, materiału budulcowego. Dieta ta jest zalecana sportowcom uprawiających sporty siłowe i osobom chcącym zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
Jeśli dieta jest obfita w białko, a uboga w materiał energetyczny - węglowodany i tłuszcze, nie ma mowy o zwiększeniu masy ciała.
Dieta wysokobiałkowa , sprzyja poprawie sylwetki i jakości ciała.
Dieta wysokobiałkowa dodatkowo przyczynia się do poprawy funkcjonowania organizmu (uzupełnia podstawowe niedobory organizmu na materiał budulcowy jakim jest białko).
Komponowanie posiłków:
Przestrzeganie wytycznych diety wysokobiałkowej jest niezwykle trudną sprawą. Cała dieta bowiem opiera się na takim komponowaniu posiłków, by zapewnić organizmowi 2, 2,5 grama białka na jeden kilogram masy ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg musi dostarczać dziennie od 120 gram do 150 gram białka.
W diecie wysokobiałkowej należy ograniczyć spożywanie węglowodanów i tłuszczy do minimum.
Do komponowania menu w tej diecie trzeba nieraz korzystać z tabel kalorycznych w celu zapoznania się z ilością białka w 100 gramach produktu. Najwięcej białka zawierają produkty mięsne i rybne, dlatego też przynajmniej jeden posiłek musi bazować na mięsie lub rybach.
Przygotowując dania staraj się to robić w ten sposób, aby nie były wysokokaloryczne. Częściej potrawy piecz, gotuj lub grilluj - unikaj smażenia w oleju
Niestety nie można jednoznacznie powiedzieć ile zgubisz kilogramów. Każdy organizm jest ewenementem, każdy ma nieco inny metabolizm. Pewne jest zaś to, że sumiennie wybierając produkty i odpowiednio przygotowując posiłki zgubisz od 1kg do 5 kg w ciągu trzech tygodni.
Utrata ciała jest gwarantowana, ponieważ białka sprzyjają uwalnianiu hormonu wzrostu, który to wpływa na spalanie tłuszczu. Dieta obfita w białko znacznie przyspieszy Twój metabolizm, przez co zredukujesz zbędne nadwyżki energii (nie będzie ona magazynowana w komórkach tłuszczowych).
Jak to możliwe, że stosując dietę wysokobiałkową możemy spowodować spadek masy ciała? Białko w diecie sprzyja uwalnianiu hormonu wzrostu, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Przyjmując z pożywieniem pełnowartościowe białka w dużych ilościach powodujemy przyspieszenie naszej przemiany materii - nawet o kilkanaście procent!
W pozbyciu się zbędnych kilogramów pomaga niskokaloryczna dieta redukcyjna, polegająca na spożywaniu dużych ilości białka: 2-2,5 g na kilogram masy ciała
Białko stosowane w diecie wysokobiałkowej powinno być w pełni wartościowe czyli powinno zawierać wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy. W diecie wysokobiałkowej należy zwiększyć spożycie wysokogatunkowych produktów pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego takich jak mięso, przetwory zbożowe, mleko, twaróg, jogurt, kefir ryby, drób, jajka kurze i sery.
PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE
mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna
mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza
nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja
rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu
Przykład - dieta białkowa:
Poniedziałek:
Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko
Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g), jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju
Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej
Wtorek:
Śniadanie: szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojona w kostkę papryka skropiona cytryną
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek
Środa:
Śniadanie: szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor
Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze
Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasmażki, doprawione cytryną
Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem
Czwartek:
Śniadanie: szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego
Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka
Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko
Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu
Piątek:
Śniadanie: kawa z mlekiem 2% tł., 2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej
Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z 2 porów i pomidora
Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100 g kapusty kiszonej i jabłka
Sobota:
Śniadanie: szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i 1/4 wędzonej makreli
Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty
Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwy
Niedziela:
Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałaty
Drugie śniadanie: 150 g kefiru l, jabłko
Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebulą
Kolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu.
Utrzymanie wagi - 1600 kcal dziennie
Żeby utrzymać wagę którą osiągnęłyśmy i już więcej nie chudnąć należy
przez następne dwa tygodnie, jeść trochę więcej. Dania zostały uzupełnione dodatkowymi produktami, a kolację można wybrać spośród 3 wersji:
Śniadania: jedna kromka chleba razowego więcej
Drugie śniadania: 1,5 raza więcej świeżych owoców
Obiady: 3 razy w tygodniu 1,5 raza więcej surowych warzyw, 2 razy w tygodniu dodatkowo 3/4 szklanki ugotowanego razowego makaronu albo pół szklanki gotowanego brązowego, a najlepiej dzikiego ryżu, 2 razy w tygodniu pół szklanki gotowanej kaszy gryczanej lub puree z ugotowanych suchych strączkowych warzyw, np. grochu, fasoli czy soczewicy
Kolacje: dania do wyboru: 80-100 g chudego mięsa z rusztu, np. pierś z indyka lub kurczaka, z bułką grahamką i warzywami; 150 g chudej ryby podawanej z 200 g gotowanych warzyw i zupa warzywna, zabielana mlekiem z kromką razowego chleba; 2 kromki razowego pieczywa z 2 jajkami na twardo i surówką z 2 pomidorów i cebuli.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ifonka dnia Nie 12:10, 06 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|